Het ONTWIKKELINGSPLAN voor de JEUGDWERKING van HUBO INITIA HASSELT
HANDBALVISIE over de JEUGDWERKING
De jeugdopleiding van Hubo Initia Hasselt wordt gespreid over 8 à 10 jaren van intensieve training, zowel voor de recreatieve als voor de spelers met ambitie voor de top. Dit meerjarenplan wordt gedragen door een filosofie en een toekomstgerichte visie van de club. Een visie die geconcretiseerd wordt op basis van een evenwichtige structuur. Uiteindelijk wordt deze realisatie maar mogelijk dankzij de hulp van veel medewerkers/vrijwilligers en een financiële ondersteuning.
Dit ambitieuze project willen we graag aan de omgeving voorstellen als de ‘Handbalacademie’ van Hubo Initia Hasselt.
- Filosofie
We hebben de ambitie een jeugdopleiding uit te bouwen die model staat voor Vlaanderen. Een opleiding waarvan al de jongeren én hun ouders deelgenoot willen zijn. Een opleiding waar jonge talenten van heel Vlaanderen op korte termijn kunnen instappen en van kunnen genieten. Handbalclub Hubo Initia Hasselt streeft, met andere woorden, naar een opleidingsmodel dat straks voorziet in een opvolging van de eerste ploeg op het hoogste niveau. Belangrijk om weten is dat de ‘extra trainingen’ aangeboden worden aan alle jeugdspelers, van Limburg en omgeving, die ambitie en talent hebben. Spelers die in Hasselt welkom zullen zijn wanneer het brede sportieve aanbod van Hubo Initia Hasselt in hun club niet kan aangeboden worden.
Het jeugdbestuur staat er op dat de jeugdopleiding een dubbel verhaal moet worden. Ook minder begaafde spelers moeten, net als de talenten, hun plaats krijgen in de structuur van de club. Zowel de toppers als de minder getalenteerde spelers moeten de nodige aandacht krijgen.
Daarom zullen we zowel ‘recreatief handbal’ als ‘tophandbal’ aanbieden in de jeugdwerking.
De talentrijke spelers krijgen in de club een ‘topopleiding’ aangeboden die hen tot een vooropgesteld hoger niveau zullen brengen. Om onze filosofie en visie voor ‘tophandbal’ een slaagkans te geven wordt de frequentie (het aantal) van de trainingen opgedreven. Zonder meer hebben we de steun van de ouders en de medewerking van de Hasseltse scholen nodig. Een samenwerking die voldoende klaar en duidelijk moet afgesproken worden.
Naast een handbalacademie bieden we dus ook ‘recreatief handbal’ aan. Uiteraard wordt ook voor de spelers die deze keuze maken competitie handbal voorzien (slechts 2 à 3 maal trainen en daarnaast 1 competitiewedstrijd). Dit aanbod is bestemd voor die spelers die slechts beperkt kunnen/willen trainen, maar toch van de sport op zich houden. De jonge clubleden, met meer beperkte talenten of mogelijkheden, zijn van bijzonder groot belang voor de toekomst en het voortbestaan van de club. Een sportvereniging met ambities heeft immers steeds nood aan degelijke medewerkers. Iedereen moet zich thuis voelen in onze handbalclub en kiest vervolgens voor het handbalspel dat op een ‘op maat gesneden niveau’ wordt aangeboden. Opdat de handbalacademie op relatief kortere termijn (lees: minimaal 4 tot 5 jaar) vorm en kwalitatieve inhoud zal krijgen, is het enerzijds noodzakelijk dat wij op basis van talentdetectie jongeren met kwaliteiten opsporen in heel Vlaanderen. Maar het is anderzijds even belangrijk en noodzakelijk om jongeren uit de directe omgeving te rekruteren om dit voorgestelde brede tweesporenbeleid (recreatief handbal en tophandbal) mogelijk te maken en in de toekomst te bestendigen.
- Visie
Om deze filosofie (zie punt 1) te concretiseren moet er een visie zijn die gekoppeld is aan middelen en mogelijkheden. We zoeken naar trainers die bereid zijn veel van hun tijd te investeren in de opleiding van jongeren en die zich permanent bijscholen om de nieuwste trends in onze sport te implementeren. Daarnaast zorgen we voor een opleiding op maat van het kind. Dit wil zeggen dat de club op vrij korte termijn gaat zoeken naar professioneel handelende trainers.
De rol van de ouders is bijzonder belangrijk. Wij willen de ouders op een bewuste manier integreren in de werking van de handbalacademie. Wij willen de ouders erkennen in dit verhaal. Niet om hen op hun wenken te dienen maar wel om hen op de hoogte te houden van onze manier van werken en van de sportieve evolutie van hun kind. Daarnaast betrekken we de ouders in de problematiek van ‘studie en sport’.
De jeugdopleiding voor de recreatieve spelers werken we met een minimale prestatiedruk maar vragen wij wel een correct engagement t.a.v. de groep waarin ze vertoeven. Voor de jeugdopleiding in de ‘handbalacademie’ is het geen prioriteit om jeugdkampioenen te maken, maar wel om, in eerste instantie, talentrijke en gemotiveerde jongeren op te sporen (talentdetectie) en hen een kans te geven om de top te bereiken. Dat wil zeggen dat we die jongeren zowel op mentaal als op fysiek vlak moeten voorbereiden en begeleiden in hun missie naar de top. Het is dan ook, vanuit dat oogpunt, noodzakelijk en vanzelfsprekend dat we het aantal trainingen voor deze talenten op vrij korte termijn zullen moeten opdrijven tot 7 à 8 trainingen/week. Dit betekent dat we streven naar een maximum van 5 à 6 baltrainingen plus 2 fysieke trainingen (kracht- en looptrainingen).
Deze ambitieuze visie houdt in dat er, op vrij korte termijn, contacten zullen gelegd worden met (diverse) secundaire scholen in Hasselt om tijd vrij te maken voor de extra trainingen. Met de sportdienst van Hasselt wordt onderhandeld om trainingsfaciliteiten te krijgen die, aansluitend op het uurrooster van de leerling-atleet, trainingssessies mogelijk maken.
Wij starten met een tweesporenbeleid. Iedere jeugdspeler krijgt de kans om te trainen/te spelen op zijn/haar niveau en op zijn/haar ‘wil’ om persoonlijke tijd te investeren. Precies daarom moeten we voldoende aandacht besteden aan het recreatieve aanbod van handbal. Iedere jeugdspeler moet succeservaringen en uitdagingen kunnen beleven. De club zorgt voor het bewaken van deze “goed voelende momenten”. Differentiatie en individuele begeleiding krijgen om dezelfde reden voldoende aandacht tijdens de jeugdtrainingen.
Om de jeugdspeler volwaardig aan zijn trekken te laten komen kan die jeugdspeler, na overleg met de betrokken trainers, de jeugdcoördinator en de ouders, overgeplaatst worden naar een lagere of hogere leeftijdscategorie. Met deze manier van werken blijven wij de uitdagingen en de succeservaringen in evenwicht houden. Uiteraard wordt in dit geval rekening gehouden met het ontwikkelingsstadium op fysiek en psychisch vlak van het kind in kwestie. Een ontluikende atleet kan op deze manier zijn/haar ambitieuze honger blijven stillen op een niveau dat hij/zij aankan op dat ogenblik.
Tenslotte huldigen wij ons motto: “Winnen moet niet!” Maar we mogen en zullen winnen als we onze jeugd op een degelijke en wetenschappelijk onderbouwde manier zullen opleiden. Deze visie moet gedragen worden door al de trainers én de ouders! Want op langere termijn zal iedereen de grote winnaar zijn.
- Structuur
Om een handbalacademie concreet te maken, moeten we kunnen terugvallen op een duidelijke structuur. Een structuur die niet alleen begrijpelijk moet zijn voor de directe medewerkers maar ook voor de (jeugdige) clubleden en hun ouders. Een structuur die bovendien herkend wordt door derden zoals: de sponsors, de Stad Hasselt, de overheid, het onderwijs en de federatie.
Het jeugdbestuur heeft een stem in het hoofdbestuur. Het jeugdbestuur wordt vertegenwoordigd door de jeugdvoorzitter. Naast de jeugdvoorzitter is er de jeugdsecretaris en de jeugdcoördinator. Deze sportieve coördinator draagt de sportieve verantwoordelijkheid over de jeugdopleiding. Hij/zij kan hiervoor rekenen op een coördinator voor teambegeleiders en tafelofficiëlen, een team van jeugdtrainers en de jeugdscheidsrechters.
De teambegeleiders of de teammanagers zijn in hoofdzaak verantwoordelijk voor de logistieke en praktische ondersteuning van de jeugdopleiding. Zij hebben echter nooit een stem op sportief vlak.
De trainers daarentegen zullen hun verantwoordelijkheid moeten dragen in de realisatie van de leerlijn. Onderling afstemmen en bijsturen gebeurt op de maandelijkse technische vergadering o.l.v. de jeugdcoördinator.
Jeugdscheidsrechters zijn onontbeerlijk voor de club. We mogen deze categorie van jongeren onder geen enkel beding stiefmoederlijk behandelen want zij vullen enerzijds de noodzaak aan wedstrijdleiding en anderzijds de leveringsplicht in. Een club met ambities moet eveneens de wil tonen om goede scheidsrechters op te leiden. Intern zullen wij op zoek gaan naar talentrijke jeugdscheidsrechters die zich kunnen/willen profileren als wedstrijdleider. Hubo Initia Hasselt heeft dus ook de ambitie om deze jeugdscheidsrechters te begeleiden naar de top. De begeleiding ligt in handen van de trainers en/of door officieel erkende scheidsrechter(s) van de club. De coördinator voor jeugdscheidsrechters zorgt voor de opvolging van dit proces.
Om het gewicht aan verantwoordelijkheden te verdelen over meerdere schouders is bovendien voorzien in een coördinator voor evenementen, een coördinator voor ‘bijkomende’ sportieve organisaties, een coördinator voor sponsoring en marketing, een coördinator voor promotie en een coördinator om pestgedrag te counteren.
- Realisatie
Het uitbouwen van deze structuur vraagt enorm veel inzet van iedereen. De juiste man/vrouw op de juiste plaats is een uitdaging op zich. Voor een overzicht refereren wij graag naar het organigram van de jeugdwerking van Hubo Initia Hasselt (terug te vinden op de website van Initia Hasselt/jeugdwerking).
0m niets aan het toeval over te laten en om misverstanden te voorkomen werken we met duidelijke functieomschrijvingen. Een taakomschrijving is gemaakt voor de volgende functies:
- De jeugdvoorzitter
- De administratieve jeugdcoördinator (jeugdsecretaris)
- De technische jeugdcoördinator
- De jeugdtrainer(s)
- De teambegeleider(s) en de tafelofficiële(n)
Het uitvoerend werk van een structuur vereist in eerste instantie veel ‘daadkracht’ en ‘financiële middelen’. Sponsoring, subsidiëring, lidgelden en extra (sportieve) evenementen moeten de realisatie mogelijk maken.
Voor de sportieve realisatie wordt gewerkt aan de hand van een ‘leerlijn’. Deze leerlijn is de rode draad voor onze jeugdopleiding. Deze leerlijn brengt onze spelers naar een hoger niveau. Om deze leerlijn diepgaand te kunnen opvolgen moeten wij op vrij korte termijn het aantal trainingen opvoeren. In samenwerking met Hasseltse scholen onderhandelen wij om spelers op eigen verantwoordelijkheid lesvrij te maken wanneer ze extra zullen trainen tussen 08.00 en 10.00 uur. Deze belangrijke stappen stappen zullen trapsgewijs genomen worden. De planning voor de toppers ziet er concreet als volgt uit:
- Seizoen 2016-2017: een regime van 3 baltrainingen en 2 fysieke trainingen
- Seizoen 2017-2018: een regime van 4 à 5 baltrainingen (op dinsdag en/of donderdag) en 2 fysieke trainingen (meer informatie verschijnt in de loop van het seizoen 2016-2017)
- Seizoen 2018-2019: een regime van 5 à 6 baltrainingen (dinsdag/donderdag/en evt. maandag) en 2 fysieke trainingen
Tijdens het seizoen 2016-2017 en ook nadien zullen meerdere gesprekken gevoerd worden met de ouders van die spelers die in aanmerking (willen) komen voor een uitbreiding van het trainingsregime. Met deze ouders zal concreet gepraat worden om hun kind een kans te geven om hun droom/focus, te realiseren en te bereiken, zonder de studies te verwaarlozen. Het studieaspect blijft in het hele verhaal levensbelangrijk. Ervaringen in de Topsportscholen van Vlaanderen leren ons na 18 jaren dat een talent in de sport kan focussen op zijn sport en studie. Vooral in de sportdisciplines die professioneel weinig financiële leefkansen bieden (zoals: zwemmen, atletiek, turnen, handbal, gevechtsporten, roeien enz…) stellen we vast dat precies in die sportdisciplines de leerling-topsporter bekwaam is om met succes ‘sport en studie’ te combineren.
Toekomstgericht betracht Hubo Initia Hasselt afspraken te maken met scholen om bepaalde leerlingen 2 schooluren lesvrij te maken op één of meerdere dagen. Spelers die het volledige trainingsaanbod van de club willen gebruiken zullen een school moeten zoeken die faciliteiten biedt. Ook zullen afspraken gemaakt worden met bestaande internaten of (uitzonderlijk) met opvangouders. De controle over het doen en laten van mogelijke kandidaten zal de nodige aandacht van de club (lees: de trainers) krijgen.
Talentdetectie maakt eveneens een belangrijk deel uit van de plannen om de finale sportieve doelstellingen te bereiken. Het is de bedoeling om optimaal met de lagere scholen samen te werken. Verder wordt er op provinciaal vlak en zelfs in heel Vlaanderen talent gedetecteerd.
Om de sportieve doelstellingen voor de top te kunnen realiseren zullen we werken met gediplomeerde trainers (en liefst trainers met een pedagogische opleiding). Het baltechnisch kader wordt vervolgens aangevuld met gediplomeerde trainers die een ‘specialisatie’ hebben om de atleet te helpen of te begeleiden op het fysieke vlak (loopscholing, stabilisatietraining, motorische en conditionele vorming van de atleet) maar ook bij het opleiden van doelmannen met een toekomst.
Bij wie het nodig is, zullen we aan de ‘mentale draagkracht’ werken van de atleet. Daarvoor is een samenwerken met een sportpsycholoog voorzien. Samen begeleiden we de jonge atleet om mentaal volwassen te worden. De ‘mental coach’ ondersteunt de atleet ook in geval van langdurige kwetsuren. Maar ook ondersteunt de mental coach de jonge atleet in het proces van zelfstandig te worden, en om te plannen. Stressverwerking, het zelfbeeld, het organiseren van het persoonlijke leefplan en andere items kunnen aan bod komen. In 2de instantie zal de sportpsycholoog samen met de jeugdcoördinator de trainer(s) coachen.
Tenslotte willen we de sportieve ontwikkeling van een talentvolle speler optimaliseren. Er zal dus specifiek materiaal voorzien worden (zoals: loopladders, kegels, hoedjes, lage horden en balken). Eventueel worden er ook nog trainingspoppen, een video installatie enz…. aangekocht. Het werken met hartslagmeters en het aanschouwelijk verwerken van de gegevens via een ‘app’ wordt in de nabije toekomst geïmplementeerd in de werking met de jongeren. De aanleg van een databank wordt op langere termijn overwogen. Dit stelt ons in de gelegenheid om talenten vroegtijdig op te sporen.
- Middelen: activiteiten/evenementen
Extra organisaties en bijkomende sportieve evenementen zijn noodzakelijk om dit ambitieuze project financieel mogelijk te maken. Daarnaast zullen ook de lidgelden een hulpmiddel zijn. Dit alles aangevuld met sponsorgelden en subsidiëringen moeten zorgen voor meer armslag en meer professionalisering. De zware kosten inherent aan de ‘handbalacademie’ verplichten ons vandaag en morgen om inventief om te springen met diverse inkomstenbronnen. Het is bovendien noodzakelijk dat wij moeten voorzien in middelen die de ‘kansarme kinderen’ de mogelijkheid geven om eveneens in te stappen in het recreatieve luik of in de handbalacademie.
- Relatie met de ouders
Het is duidelijk dat bij de uitbouw een tweesporenbeleid (enerzijds het recreatieve en anderzijds de handbalacademie) een goede relatie tussen de club en de ouders van enorm belang is.
Vermits er geen Topsportschool Handbal meer bestaat, is het met de beperkte trainingsmogelijkheden van de club vandaag onmogelijk om het topniveau te bereiken. Op een bescheiden manier wil de club een project, dat gelijkaardig is aan het model van de Topsportschool , realiseren. Willen we een internationaal niveau bereiken dan moeten de talenten ‘meer’ en ‘beter’ trainen. We hebben zonder meer extra trainingstijd nodig en enkel met bijkomende ochtendtrainingen kunnen wij hierin slagen. Leerlingen moeten m.a.w. lesvrij gemaakt worden, zonder af te zien van de studies die sowieso belangrijk zijn. Dit kan helaas alleen maar gerealiseerd worden op 2 manieren: ofwel werken talenten hun middelbare studies af via de centrale examencommissie (middenjury) ofwel (en beter) is een degelijke samenwerking met een school een oplossing. De school in kwestie zal deze talentrijke leerlingen individueel de mogelijkheid aanreiken om enkele lessen niet te volgen. Een schriftelijke overeenkomst tussen de ouders, de leerling en de school wordt ondertekend. De leerlingen moeten, op eigen verantwoordelijkheid, alle toetsen en opdrachten van een regelmatige leerling opvolgen en uitvoeren. Dat betekent dus dat we zonder de hulp en de medewerking van de ouders geen kans op succes zullen kennen. De club staat in voor een goede opleiding en een nauwe samenwerking met de ouders en alle betrokken partijen. De communicatie tussen trainer, leerkrachten/klastitularis en ouders moet onderhouden worden.
De ouders zullen straks een belangrijk deel uitmaken van de grote familie die “Handbalclub Hubo Initia Hasselt” heet. Jaarlijks worden gesprekken gevoerd in augustus omtrent het traject dat zal worden afgelegd tijdens het volgende seizoen. Maar daarnaast voorziet de club meerdere momenten van evaluatie zoals een oudercontact dat zal plaatsvinden tijdens het kerstverlof en in de maand mei om de vooruitgang van de jeugdige atleet te bespreken.